Services

Support

Vad är import? – Vi går igenom grunderna

07.03.2024

Man skulle kunna säga att import är den internationella handeln och ekonomins ryggrad. I den här artikeln kommer vi att besvara frågan vad import faktiskt är. Vi kommer även diskutera olika regler som gäller vid import och hur dessa kan variera beroende på vilket land du ska importera varor från.

Stora fraktfartyg lastade med containrar står vid en hamn. Ovanför syns luftkranar.

Vad betyder import?

Ja, vad menas egentligen med import. Enkelt sammanfattat betyder “import” att ta in varor eller tjänster från ett annat land. 

Vad är import?

Så vad mer konkret är då import? I Sverige tillhör majoriteten av importerade varor kategorin bilar och bildelar. De flesta svenska företag importerar i huvudsak från EU-länder, framförallt Tyskland. Dessutom sträcker sig begreppet import över både mikro- och makroekonomiska sammanhang. 

Inom mikroekonomin refererar import till när företag köper varor från utlandet. Inom makroekonomi används termen istället för att beskriva den samlade handeln som kommer in i ett land från utlandet.

Vad betyder importera? 

Att importera är processen som involverar att köpa och transportera varor över gränserna för att använda, sälja eller distribuera på den lokala marknaden. 

Punktskatter på import

Punktskatter utgör en samling särskilda skatter, även kända som indirekta skatter, som tas ut på specifika varor som tobak, nikotin, alkoholhaltiga drycker och spel. Därutöver inkluderar miljö- och energiskatter på el och olja. Dessa punktskatter måste betalas när varorna importeras till EU. 

Ansvaret för att betala punktskatter ligger antingen på företaget som agerar godkänd lagerhållare, den person som ansvarar för säkerheten eller den som importerar varorna. Det är viktigt att notera att punktskatten måste betalas innan varorna konsumeras. Därför är det inte alltid tillverkaren som är ansvarig för betalningen, utan det kan också vara företaget som lagrar varorna, den som utfärdar säkerheten eller den som importerar dem. 

Moms på import

Den som köper varor från utlandet måste redovisa moms. För att redovisa moms beräknar du 6%, 12% eller 25% moms på köpets värde och bokför det som försäljningsmoms. 

Den som importerar varor behöver även ta hänsyn till tullavgifter. För att beräkna det här beloppet används varuvärdet, som inkluderar den totala kostnaden för att få varorna till EU:s yttre gräns. Här är pris, fraktkostnader och försäkring inkluderat. 

Vid import måste ursprunget också anges i importdeklarationen. Det innebär att du måste specificera var varorna tillverkats. Det här är en viktig aspekt av importprocessen och används för att bestämma eventuella tullförmåner eller regler som kan gälla för varorna. 

Tullregler

Tullregler är bestämmelser och regler som styr import och export av vissa varor. Dessa regler kan variera beroende på olika faktorer såsom handelspolitik, miljöskydd, hälsa och säkerhet. Speciella restriktioner kan införas för att säkerställa överensstämmelse med dessa aspekter. 

Exempel på varor med särskilda tullregler är bland annat: 

  • Jordbruksprodukter
  • Livsmedel
  • Kulturföremål
  • Kemiska produkter
  • Radioaktivt avfall
  • Animaliska produkter och levande djur
  • Utrotningshotade djur och växter
  • Läkemedel

Dessutom omfattas varor som innehåller ozonnedbrytande ämnen, som förbrukade köldmedier i kylskåp, frysar eller luftkonditioneringsanläggningar, av specifika tullregler. För ytterligare information om regler kring dessa varor kan du kontakta Naturvårdsverket

Det är viktigt att vara medveten om och följa tullreglerna för att undvika problem av import och export av ovan nämnda varor. 

Läs även: Tullhantering: Så navigerar du dina varor genom tullen

Olika regler för import beroende på land och världsdel 

Import inom EU

Inom EU sker ingen formell import eller export av varor; istället används termen “leverans av varor”. Trots det används termen “import” fortfarande i vardagligt språkbruk, och i praktiken. Inom EU behöver man inte heller betala tullavgifter på varor från andra medlemsländer. Istället gäller moms och eventuella punktskatter. 

Import utanför EU

För att importera varor från länder utanför EU måste ditt företag vara registrerat som importör hos myndigheterna. Vid registrering tilldelas du ett EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification), som sedan inskrivs i ett gemensamt EU-register över företag som importerar och exporterar till och från länder utanför EU. EORI-numret är avgörande för att underlätta och övervaka handelsaktiviteter. 

Import från Storbritannien

När du köper varor från Storbritannien finns det några viktiga steg du behöver följa för att underlätta tullprocessen. Till att börja med måste du registrera dig som importör hos den svenska tullmyndigheten. Registreringen krävs för att du ska kunna hantera importprocessen korrekt. 

Samtidigt behöver du besluta hur du vill betala de tullavgifter som tas ut på varorna. När du har blivit godkänd som importör tilldelas du automatiskt ett EORI-nummer som underlättar i tullproceduren och som korrekt identifierar dig gentemot både Storbritannien och EU:s tullmyndighet. 

Till följd av att Storbritannien lämnade EU och den påföljande handelsöverenskommelsen, kan svenska företag dra nytta av sänkta tullavgifter vid import från Storbritannien. På samma sätt kan brittiska företag få reducerad tullavgift vid import från EU. 

Här kan du läsa mer om import och export från Storbritannien.

Import från USA

Eftersom USA ligger utanför EU krävs tullklarering för alla importerade varor därifrån. Det innebär att tullavgifter måste betalas på varor som importeras från USA, oavsett om det gäller företag eller privatpersoner. 

Vid import från USA är det viktigt att ange importmoms på varorna i din momsdeklaration. Det här är en nödvändig åtgärd för att säkerställa korrekt redovisning och efterlevnad av tullregler och skattekrav. Att vara medveten om och följa dessa procedurer underlättar en smidig importprocess från USA till EU.

Här kan du läsa mer om import från USA.

Import från Kina

När du importerar varor från Kina behöver du alltid noggrant överväga de totala produktkostnaderna, också kända som slutsumman. De här kostnaderna innefattar inte bara produktens pris utan också transportkostnader, försäkringskostnader och eventuella tullavgifter, moms och andra avgifter som kan uppkomma under importprocessen. 

Två av de vanligaste handelsvillkoren för import är "Free on Board" (FOB) och "Ex-Works" (EXW):

  • FOB (Free on Board): Kostnaderna för transport av varorna till fartyget inkluderas. När varorna lämnar den kinesiska hamnen övergår ansvaret för kostnader och risker till köparen.
  • EXW (Ex-Works): Köparen ansvarar för samtliga kostnader och risker från det att varorna överlämnas av säljaren vid fabriken i Kina. Det är upp till köparen att organisera och betala för frakt, försäkring och övriga kostnader.

Här kan du läsa mer om import och export från Kina.

Bertling erbjuder fraktalternativ för import 

Bertling är specialiserade inom logistik och frakttransport. Vi erbjuder skräddarsydda globala transportlösningar och en hög grad av flexibilitet i våra konfigurationer. Att arbeta proaktivt och att möta nya förutsättningar när de uppstår är vår vision. Oavsett om du ska importera varor från ett land inom eller utanför EU kan vi erbjuda det bästa transportalternativet för din last.

Läs även: Vilken transportlösning ska du välja?