Transport av farligt gods innebär att förflytta gods med fordon, på järnväg, via sjöfart eller flyg. Det inkluderar även lastning, lossning, samt förvaring och hantering av farligt gods i samband med transport. Här är allt du behöver veta om farligt gods och hur det ska transporteras.
Vad menas med farligt gods?
Farligt gods är produkter eller ämnen som kan utgöra risker för hälsa, säkerhet, miljö eller egendom under transport eller hantering. Det finns föreskrivna regler att följa vid hantering av farligt gods, som är viktiga att känna till.
Även om en produkt i sig är ofarlig, kan den ändå klassificeras som farlig gods vid transport. Det här beror på att transporten ofta utsätter produkten för påfrestningar, såsom skakningar, temperaturförändringar och tryckvariationer. Något som i sin tur kan göra produkten farlig. Produkterna delas upp i olika klasser baserat på deras unika egenskaper och vilken grad av fara de utgör.
Hur klassificeras farligt gods?
Klass 1: Explosiva ämnen och föremål
Explosiva ämnen kan förekomma i fast eller flytande form och inkluderar en rad olika produkter. Detta gods omfattar ammunition, sprängämnen, tändmedel samt pyrotekniska varor som fyrverkerier och pyroteknisk säkerhetsutrustning.
Klass 2: Gaser
Hit hör både brandfarliga och icke-brandfarliga gaser, samt giftiga gaser. Det kan exempelvis vara hårspray, svetsgaser, gasol, sprayfärg, cigarettändare, insektsmedel i sprayform, dykartuber, syrgas, med mera.
Klass 3: Brandfarliga vätskor
Bland dessa vätskor ingår alkoholhaltiga drycker (med en alkoholhalt på 70 procent eller mer), drivmedel som bensin, diesel och etanol, samt vissa parfymer och tändvätskor.
Klass 4: Brandfarliga fasta ämnen
Brandfarliga fasta ämnen är till exempel tändstickor och metallpulver, självantändande ämnen såsom kol och fiskmjöl, samt ämnen som genererar brandfarlig gas vid kontakt med vatten. Dessutom inkluderas polymeriserande ämnen och fasta explosiva ämnen som ännu inte är sensibiliserade.
Klass 5: Oxiderande ämnen och organiska peroxider
Blekmedel, vissa hårprodukter och syror, med mera.
Klass 6: Giftiga och smittfarliga ämnen
Hit hör bland annat ämnen som kvicksilverföreningar och cyanider. Men också smittförande ämnen, som levande virus, bakterier och laboratorieprover.
Klass 7: Radioaktiva ämnen
Brandvarnare, vissa mätinstrument och vissa pacemakers.
Klass 8: Frätande ämnen
Här ingår alla typer av frätande ämnen såsom svavelsyra, fosforsyra, salpetersyra, fenol, hydrazin, fenylhydrazin, kromtrioxid, ammoniakbatterier och ättiksyra, med flera.
Klass 9: Övriga farliga ämnen
Till den här klassen hör fordon, motorsågar, batterier, batteridriven utrustning, asbest och torris, men också vissa första hjälpen-produkter.
Mer uppgifter om hur farligt gods klassificeras finns i ADR-S föreskrifter, som ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Vad klassas som farligt gods ADR?
ADR, som står för "European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road", är ett regelverk inom EU för transport av farligt gods på väg. I Sverige refereras detta regelverk som ADR-S, vilket innebär att reglerna är på svenska och inkluderar tilläggsregler som är specifika för nationella vägtransporter av farligt gods.
Läs mer: Vad är multimodal transport?
Vem har stiftat lagen om transport av farligt gods?
Bestämmelserna kring transport av farligt gods utfärdades av Justitiedepartementet L4 i Sveriges riksdag. Lagens syfte är att förebygga, hindra och minimera risken för olyckor och skador som kan uppstå till följd av transporter av farligt gods. Men också obehörig hantering av sådant gods.
Vad gäller vid transport av farligt gods?
Den som ska transportera farligt gods måste följa olika regler beroende på transportmedel och geografiskt område. I Europa tillämpas gemensamma regler för transport av farligt gods, såsom ADR för vägtransport och RID för järnvägstransport.
På andra kontinenter, som USA (49 CFR) och Kanada (TDG), finns specifika regelverk för transport av farligt gods. Trots skillnader grundar sig transport av farligt gods över hela världen på samma system: FN:s modellregler (UN Model Regulations).
Den fullständiga lagen om transport av farligt gods finns tillgänglig på Riksdagens hemsida under Svensk författningssamling 2006:263. Där fastställs bland annat att den som transporterar farligt gods eller överlämnar det till någon annan för transport är skyldig att vidta de skyddsåtgärder och försiktighetsåtgärder som krävs för produkten.
Läs även våra artiklar: Vad är import? och Vad är export?
När blir farligt avfall farligt gods?
Farligt avfall utgör restprodukter som i huvudsak bedöms som ett miljöhot, medan farligt gods representerar en akut fara för omgivningen. Inte bara under transporten utan även i andra situationer. Större delen av det farliga avfallet klassificeras dock även som farligt gods.
Kvicksilver klassificeras exempelvis som farligt gods. Men även om lysrör innehåller kvicksilver behöver de inte nödvändigtvis ses som farligt gods, utan snarare som farligt avfall. Det beror på att mängden kvicksilver i lysrör är så begränsad att det inte utgör en omedelbar fara under transport. Däremot utgör den fortfarande en risk för miljön om de slängs "i skogen" eller på annat olämpligt sätt.
Vad krävs för att få köra farligt gods?
Det finns regleringar angående utbildning för transport av farligt gods både på väg och via järnväg. Dessa utbildningar kallas oftast för ADR förarutbildning och ADR 1.3 utbildning.
Förarutbildningen omfattar den grundläggande utbildningen som krävs för att förare ska få transportera farligt gods. Den kan sedan kompletteras med specialutbildningar för specifika områden.
Det finns även gods som kan innehåll ämnen som klassas under farligt gods, mer information om dessa hittar du här.
Bertling är specialister inom transport av farligt gods
Bertling Sverige erbjuder projektlogistik och hanterar allt från farligt gods till komplexa projekt och transportkedjor. Vi planerar och utför dina specialtransporter och erbjuder tillförlitliga och kostnadseffektiva lösningar. När du behöver frakta farligt gods står vi redo att tillhandahålla en skräddarsydd lösning. Vi erbjuder dessutom både flygfrakt, vägtransport och sjötransport och vet vad som gäller för att din last ska komma fram – tryggt och säkert.