Det finns flera typer av export, och olika regler gäller beroende på om man ska exportera inom eller utanför EU. I den här artikeln talar vi mer om vad export är och betyder. Vi kommer även gå igenom begrepp som mervärdesbeskattning för export och hur export påverkar BNP.
VAD BETYDER EXPORT?
Vad menas egentligen med export? När ett land exporterar varor betyder det att dessa varor skickas ut från landets gränser för att användas eller säljas i ett annat land eller en annan region. Låt oss gå igenom begreppet export från grunden.
SÅ VAD ÄR EXPORT?
Export är alltså att en vara eller tjänst transporteras ut från ett land. Inom EU finns inga tullgränser mellan medlemsländerna; istället tillämpas en gemensam tull gentemot länder utanför unionen.
Generellt sett innebär export att varor förs ut med ett slutgiltigt syfte. Däremot finns det även temporär export, då varor tillfälligt förs ut för ändamål som utställningar eller uppvisningar, och planeras återföras i samma skick. Dessutom kan varor exporteras för förädling eller reparation, och kan återvända efter att ha genomgått nödvändiga processer. Processerna regleras av olika internationella och nationella bestämmelser för att underlätta och övervaka överföring av varor över gränserna.
VAD BETYDER EXPORTERA?
Att exportera är själva processen när man säljer och transporterar varor eller tjänster.
DIREKT EXPORT
Du genomför en direkt export när du anmäler din vara för export i ett land där varan lämnar EU. Exporttullkontoret och utförseltullkontoret är belägna i samma land. Direkt export inkluderar följande situationer:
- När exporten inleds i Sverige och varan transiteras till en destination i ett land utanför EU.
- När du använder ett enda transportavtal (en genomgående frakthandling) och din vara transporteras till en annan plats inom EU, där varan slutligen lämnar EU. Det är viktigt att notera att transporten i det här fallet inte avslutas med vägtransport.
INDIREKT EXPORT
Indirekt export är när du anmäler din vara för export i ett land, men varan lämnar EU i ett annat land. I det här scenariot är exporttullkontoret och utförseltullkontoret lokaliserade i olika länder. Det innebär att exportprocessen involverar två olika nationella tullmyndigheter.
Indirekt export kan även innefatta situationer där en mellanhand, såsom ett exportföretag eller en exportör som är verksam i det land där varan slutligen lämnar EU, agerar som en länk i exportprocessen. Den indirekta exporten kräver att exportören uppfyller de krav och följer de regler och bestämmelser som gäller för export till det specifika destinationslandet utanför EU. Samtidigt tar exportören hänsyn till de tullformationer som kan vara involverade i transitländerna.
EXPORT INOM EU
Det är skillnad på export inom och utanför EU. Inom EU råder i stort sett fri rörlighet över gränserna. Däremot finns det vissa undantag. Det kan förekomma olika produktkrav för den eller de varor som ska exporteras. Till exempel kan du behöva ett särskilt tillstånd för att exportera en vara från Sverige.
Läs mer: Fraktkostnader: Vad kostar det att frakta inom och utanför Europa?
MERVÄRDESBESKATTNING AV EXPORTHANDEL
Mervärdesbeskattning av exporthandeln innebär att försäljning av varor till länder utanför EU är befriad från moms. Tullen utför ett utförselbekräftat överlåtelsebeslut efter varornas export. Med det här dokumentet kan säljaren bevisa momsfrihet vid försäljning för skattemyndigheten i den medlemsstat där säljaren är etablerad.
TULLREGLER
Tullregler är bestämmelser och regler som styr export och import av vissa varor. Dessa regler kan variera beroende på olika faktorer såsom handelspolitik, miljöskydd, hälsa och säkerhet. Speciella restriktioner kan införas för att säkerställa överensstämmelse med dessa aspekter.
Exempel på varor med särskilda tullregler är bland annat:
- Jordbruksprodukter
- Livsmedel
- Kulturföremål
- Kemiska produkter
- Radioaktivt avfall
- Animaliska produkter och levande djur
- Utrotningshotade djur och växter
- Läkemedel
Dessutom omfattas varor som innehåller ozonnedbrytande ämnen, som förbrukade köldmedier i kylskåp, frysar eller luftkonditioneringsanläggningar, av specifika tullregler. För ytterligare information om regler kring dessa varor kan du kontakta Naturvårdsverket.
Det är viktigt att vara medveten om och följa tullreglerna för att undvika problem av import och export av ovan nämnda varor.
Läs mer: Tullhantering: Så navigerar du dina varor genom tullen
VAD INNEBÄR EN EXPORTDEKLARATION?
En exportdeklaration är en nödvändig och lagstadgad process för företag och privatpersoner som sysslar med export. Nedan följer några anledningar till varför exportdeklarationen är så viktig:
Övervakning av exportrestriktioner och -förbud:Tullmyndigheten i exportlandet använder exportdeklarationer för att övervaka och kontrollera eventuella restriktioner och förbud som kan gälla för specifika exportvaror. Det hjälper till att säkerställa att exporten är i enlighet med gällande lagar och internationella avtal.
Statistikuppgifter om utrikeshandeln: Exportdeklarationer ger viktig information som används för att samla in statistik om utrikeshandeln. Statistiken behövs för att analysera handelsflöden, identifiera trender och fatta informerade beslut för att främja ekonomisk tillväxt och stabilitet.
Bekämpning av terrorism och internationell brottslighet: Genom att noggrant övervaka exportprocessen kan tullmyndigheterna bidra till att förhindra att varor används i olagliga eller kriminella syften. Det kan exempelvis vara finansiering av terrorism eller smuggling av förbjudna varor.
Fastställa rätt tullavgift: I vissa länder kan exporttullar tas ut på vissa varor. Exportdeklarationen fungerar som ett viktigt dokument för att fastställa rätt tullavgifter och säkerställa att exportören betalar de korrekta avgifterna enligt lagstiftningen.
Övervakning av utförseln från EU: För EU-länder är exportdeklarationen relevant för att man ska kunna övervaka och kontrollera utförseln av varor från EU. Det här säkerställer att varor följer gemensamma regler och standarder vid export till andra länder.
Låter det krångligt? Det finns ingen anledning att oroa sig. Bertling hjälper er med den viktiga exportdeklarationen i samband med er transport.
Läs även: Incoterms: Allt om Incoterms 2020
VAD HAR SVERIGE FÖR EXPORT?
Transportmedel, farmförallt personbilar och lastbilar, utgör den största delen av Sveriges varuexport (13 procent). Den här sektorn representeras av framstående företag som Volvo och Scania. Utöver transportmedel exporterar Sverige också varor som maskiner, läkemedel, trävaror, pappersmassa, järn och stål.
Ungefär 65 procent av Sveriges varuexport riktas mot EU:s inre marknad, där Tyskland, Norge, USA, Danmark och Finland utmärker sig som de främsta mottagarländerna. Den starka kopplingen till EU, men också de globala handelsrelationerna, är viktiga för Sveriges ekonomi och internationella konkurrenskraft. För att Sverige ska fortsätta vara ekonomiskt stabilt och växa framöver, är det viktigt att bredda utbudet av vad man exporterar och att behålla starka handelsrelationer med andra länder.
Läs även: FCL vs LCL: Så väljer du det bästa alternativet
VILKA ÄR SVERIGES VIKTIGASTE EXPORTLÄNDER?
Sveriges främsta exportmarknad, 74 procent av alla varor, utgörs av andra europeiska länder. Norge är Sveriges största handelspartner och står för ungefär 11 procent av den totala varuexporten. Exporten till andra europeiska länder och det nära samarbetet med exempelvis Norge och Tyskland spelar en betydande roll i att forma och stödja Sveriges internationella handelsrelationer.
BERTLING ERBJUDER FRAKTALTERNATIV FÖR EXPORT
Berling är specialiserade inom logistik och frakttransport. Vi erbjuder skräddarsydda globala transportlösningar och en hög grad av flexibilitet i våra konfigurationer. Att arbeta proaktivt och att möta nya förutsättningar när de uppstår är vår vision. Oavsett om du ska exportera varor inom eller utanför EU kan vi erbjuda det bästa transportalternativet för din last.
Läs även: Vilken transportlösning ska du välja?