Services

Support

Tullhantering: Så navigerar du dina varor genom tullen

08.07.2024

Internationell handel kräver att du navigerar genom ett komplext system av tullavgifter och regler. Med det sagt krävs det tid och engagemang för att få en vara in eller ut ur landet via Tullverkets processer. I den här artikeln berättar vi mer om vad tullhantering är, vad begreppet tull innebär och vad du måste deklarera i tullen – bland mycket mer. Vi går dessutom igenom hur vi på Bertling kan hjälpa just ditt företag med tullhanteringen. 

Vad är tullhantering?

Internationell handel involverar ett komplext tull- och avgiftsregelverk som kräver noggranna och tidskrävande processer hos Tullverket för att säkerställa att varor kan importeras eller exporteras korrekt.

Stort fartyg med blått skrov som ligger till vid en hamn, redo att lastas.

Den vanligaste tullprocessen är "ordinär införsel eller utförsel", som tillämpas vid vanliga köp och försäljningar av varor. Andra former inkluderar:

  • Tillfällig införsel eller utförsel: Varor som importeras eller exporteras temporärt för användning, reparation, bearbetning eller liknande ändamål.
  • Återinförsel eller återutförsel: Varor som återimporteras eller återexporteras efter att ha varit temporärt införda eller utförda.

Vad är tull? 

Så vad är då tullar? Tull är en avgift som betalas vid import av varor, och i vissa länder även vid export. Länder inför tullavgifter vid import av skattemässiga skäl eller för att skydda sin egen industri från konkurrens från utländska varor.

Tullavgifter kan utformas på olika sätt, där den vanligaste är värdetull. Här anges avgiften som en procentandel av varans värde. För vissa varor baseras avgiften istället på varans vikt eller volym, vilket kallas specifika tullar.

Det förekommer även kombinationer av värdetullar och specifika tullar. Då betalar man både en procentandel av varans pris och ett visst belopp per kilogram eller per styck. Det här kallas för sammansatt tull. I vissa fall kan även säsongstullar förekomma.

Vilka är tullreglerna i Sverige? 

Tullreglerna i Sverige regleras av Tullverket, som är myndigheten ansvarig för tullhantering och tullklarering. Några av de viktigaste tullreglerna och procedurerna inkluderar:

  1. Tulldeklaration: För import och export av varor måste en tulldeklaration lämnas in till Tullverket. Detta inkluderar att ange varornas värde, ursprung, och eventuella tullavgifter och skatter som ska betalas.
  2. Tulltariffer: Tulltariffer fastställs för att reglera import och export av varor. De baseras på varans ursprung, klassificering enligt tulltaxan och eventuella preferensavtal eller handelsavtal.
  3. Incoterms: Internationella handelsvillkor (Incoterms) används för att fastställa ansvarsfördelning och kostnader mellan köpare och säljare vid internationell handel, inklusive vid tullgränser.
  4. Tullförfaranden: Tullverket tillämpar olika förfaranden för tullklarering beroende på typen av varor och deras ursprung. Det kan inkludera användning av säkerhetsåtgärder som t.ex. tulldepositioner eller förenklat tullförfarande för vissa typer av varor.
  5. Tullfrihet och preferenser: Vissa varor kan vara befriade från tullavgifter eller kan kvalificera sig för lägre tullsatser genom preferensavtal, t.ex. handelsavtal inom EU eller andra internationella överenskommelser.
  6. Kontroller och restriktioner: Tullverket genomför kontroller för att säkerställa att varor överensstämmer med regler och bestämmelser för hälsa, säkerhet, miljö och varumärkning.

Att följa tullreglerna noggrant är avgörande för att undvika förseningar och straffavgifter vid internationell handel inom eller via Sverige.

Läs även: Tullchecklista 2024: Guide till enkel tullhantering

Vad måste man deklarera i tullen? 

Du måste alltid deklarera varor som du importerar genom att lämna in en importdeklaration. I denna ska du ange vilken vara du importerar, vilken tullavgift som ska betalas, och om varan omfattas av restriktioner.

Vad är tullklarering? 

Tullklarering innebär att man transporterar varor genom tullen med korrekt dokumentation, såsom inköpsorder och fakturor, som styrker att tullavgifter har betalats och att transporten är tillåten i destinationslandet.

Beräkningen av tullavgifter och skatter baseras på olika kriterier såsom tröskelvärden, Incoterms och destinationslandets regler. Det här kan vara komplicerat vid leveranser till olika länder med varierande tullregler och lagstiftning över hela världen. Vissa länder kan ingå i frihandelszoner eller transnationella avtal (t.ex. EU), medan andra har sina egna unika tullförfaranden och lagar.

EU:s tullunion

EU är en tullunion. Medlemmarna i tullunionen har en gemensam handelspolitik och gemensamma regler och tullar för varor som kommer från länder utanför unionen. Inom tullunionen finns inga tullar mellan länderna. För att en tullunion ska fungera behövs två viktiga komponenter; en gemensam tulltaxa och en gemensam tullagstiftning.

Läs även: Fraktkostnader: Vad kostar det att frakta inom och utanför Europa? 

Hur vet man om man ska betala tull?

Grundregeln är att du kan behöva betala tullkostnad för varor med ett sammanlagt värde över 1 800 kronor. Moms måste du alltid betala. För de flesta varor är momsen 25 procent. När du beställer varor från vissa webbutiker betalar du momsen redan vid köptillfället.

Bertling hanterar tullen åt dig 

  • Smidig och enkel in- och utförtullning
  • Erfarna tullspecialister som säkerställer att du inte drabbas av problem eller överraskningar 
  • Översikt över dokumentation kopplad till tullprocesser
  • Ökad arbetskapacitet för ditt företag

Behöver du hjälp med varor som kräver specialbehandling hos tullen? Vi kan hjälpa dig med:

  • Specialinförsel
  • Förenkling av tillfälliga importupplag
  • Koordinerad återföring av tull
  • Exportdeklarationer

Kontakta oss för mer information om vår tjänst för tullhantering.