Services

Support

Tullchecklista 2024: Guide till enkel tullhantering

12.09.2024

Upplever du att tullhantering är en djungel av regler och dokument? Oroa dig inte – vi har lösningen! I den här artikeln guidar vi dig genom de viktigaste stegen för att göra tullprocessen enklare och mer överskådlig. Med vår tullchecklista för 2024 får du en snabb överblick över nödvändiga dokument, hur du undviker vanliga misstag samt hanterar tullprocessen smidigare. 

Underlätta din tullhantering i 6 steg

1. Ansök om EORI-nummer

När ditt företag planerar att börja importera eller exportera är det viktigaste steget att söka ett EORI-nummer via Tullverket. Det används för att identifiera ditt företag i alla tullrelaterade processer inom EU. Därför är det obligatoriskt att ansöka om EORI-nummer. Utan det kan du inte genomföra någon import eller export av varor. Ansökan görs enkelt och utan kostnad på Tullverkets hemsida, och i de flesta fall får du numret bekräftat inom en timme. Snabbt och effektivt!

En hamn i skymning.

Ansök om EORI-nummer här. 

2. Hitta rätt varukod

När du ansökt om EORI-nummer är det dags att identifiera varukoden för de produkter som ditt företag ska importera eller exportera. Varukoden är den som avgör om din vara har specifika restriktioner som du behöver förhålla dig till. Den lämnar även information om hur mycket tullavgift mottagaren ska betala. Det kan därför vara klokt att hitta rätt varukod innan du bokar frakten. Då säkerställer du att varan faktiskt kan transporteras. 

Du hittar din varukod på Tullverkets hemsida. Är du osäker på vilken som är rätt, hjälper vi på Bertling självklart till med det. 

Klicka här för att hitta rätt varukod. 

3. Undersök din varas ursprung

Nu när du identifierat varukoden är det läge att kontrollera varans ursprung. Om din vara har sitt ursprung i EU kan den fraktas tullfritt till länder som har frihetsavtal med EU – exempelvis Storbritannien. Det är enkelt att kontrollera din varas ursprung. Det gör du via Tullverkets hemsida.  

I vår artikel Import och export från och till Storbritannien kan du läsa mer om frihetsavtal med EU. 

4. Boka frakt

Nu är det dags att boka din frakt. I samband med detta fyller du även i tullfakturan. All frakt från och till EU behöver en ifylld tullfaktura. 

Bertling Sverige är ett globalt företag med över 150 års erfarenhet inom logistik och frakthantering. Vi är kända för våra pålitliga och skräddarsydda lösningar. Dessutom har vi ett starkt globalt nätverk och hanterar komplexa fraktbehov effektivt. 

Vi arbetar med modern teknik för att säkerställa spårbarhet och effektivitet. Vårt tracking and tracing-system tillåter dig att ha full koll på dina varor. Bertling Sverige är ett utmärkt val för företag som söker en pålitlig fraktpartner. Kontakta oss för att boka din frakt. 

5. Skicka in tullfakturan till Bertling

Nu är du snart i mål och har checkat av alla punkter på vår tullchecklista 2024. Det femte steget är att skicka in tullfakturan du fyllt i till tullmyndigheterna eller till oss på Bertling Sverige. När du skickar in tullfakturan till oss ser vi till att varorna blir in-eller utförtullade på ett korrekt sätt.  

Tullfakturan används som ett underlag för att bestämma vad mottagaren ska betala i tullavgift. Vid import till Sverige är det Tullverket som sköter det. 

Kom ihåg! När du exporterar varor från Sverige ska tre exemplar av tullfakturan skrivas ut. De ska fästas på sändningen eller ges till transportören när sändningen hämtas upp. 

6. Vem betalar tullavgiften? 

Det sista steget i vår tullchecklista 2024 är betalning av tullavgiften. Generellt sett är det mottagaren som betalar tullavgiften, men det beror på vad som är avtalat mellan avsändaren och mottagaren. 

Om ditt företag importerar mycket tullpliktiga varor kan vi rekommendera att ansöka om ett betalningsanstånd. Det innebär att du som mottagare kan betala tullavgift i upp till 30 dagar i efterhand. 

Ansök om betalningsanstånd här. 

Läs också: Så navigerar du dina varor genom tullen

Undvik vanliga fallgropar – 4 tips!

1. Granska dokumenten du mottar

Ett vanligt misstag vid import är att anta att dokumenten som mottas är korrekta. Felaktiga dokument är en vanlig källa till förseningar. Gör det till en rutin att granska all information direkt när du mottar den. Upptäcker du något misstag kan du åtgärda det omedelbart och förhindra förseningar. 

2. Räkna med lokala avgifter 

Glöm inte bort att räkna med lokala avgifter som tillkommer på ursprungs- och destinationsorter. Avsändare och mottagare fokuserar ofta enbart på fraktavgifterna och får därför inte en korrekt uträkning. 

3. Begränsa antal speditörer

Det är fördelaktigt att enbart ha en transportleverantör när du ska frakta varor. På så sätt har du endast en kontaktperson och minskar risken för tvister mellan logistikleverantörer om något går fel. 

Bertling erbjuder skräddarsydda, multimodala, transportlösningar för ditt företag. Vi arbetar proaktivt för att möta nya utmaningar och erbjuder en omfattande portfölj av logistiktjänster. Inklusive flygfrakt, sjöfrakt, vägtransport och projektlogistik. Oavsett vilken kombination av transportalternativ du behöver, hjälper vi dig att hitta en snabb, flexibel och miljövänlig lösning som passar dina behov.

Läs vår artikel om multimodal transport här. 

4. Internationella banköverföringar tar tid

Säljaren väntar ofta på betalning innan varorna skickas. Se därför till att alla bankuppgifter är korrekta. Om överföringen inte är korrekt kan det ta upp till 10 dagar innan problemet upptäcks. Det kan försena sändningarna.

Förhoppningsvis har du nu fått en tydligare bild av hur du ska navigera i tullhanteringen med vår tullchecklista för 2024. Följ våra tips och upptäck hur smidigt tullprocessen kan vara!

Om ditt företag behöver hjälp med att frakta varor eller har frågor om tullhantering finns Bertling Sverige här för att hjälpa till.  

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

KONTAKTA OSS          CASE STUDIES         MER OM OSS