Export och import mellan Sverige och Norge är fördelaktigt på många sätt. Norge, med sin starka ekonomi och strategiska läge, erbjuder stora möjligheter för svenska företag. Vår guide syftar till att ge en översikt över hur export och import från och till Norge fungerar. Vi går igenom allt från tullregler till kostnader och ger dig steg för steg guider för både import och export.
Hur fungerar export och import från och till Norge?
Om ditt företag ska exportera till, eller importera varor från Norge är det viktigt att förstå de regler och processer för handel som finns mellan Sverige och Norge. Vi kommer att gå igenom reglerna för export och import separat. Däremot finns det viktiga punkter att känna till oavsett om du ska exportera eller importera mellan Norge och Sverige.
1. Rörelsefrihet med reservationer
Sverige och Norge är en del av det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), vilket möjliggör fri rörlighet för varor. Trots det kan tullar och avgifter tillkomma beroende på produkttyp och värde. Därför kan vi kalla det för fri rörlighet med reservationer. Kontakta Tullverket för information om specifika krav och klassificeringar.
2. Dokumentation är viktigt
Oavsett vilket land du ska exportera eller importera från är det viktigt att vara noggrann med dokumentationen. Norge är inget undantag. Noggrann dokumentation är avgörande för internationella transaktioner. Vanliga dokument inkluderar fakturor, transportdokument och ursprungsintyg. Dessa dokument hjälper till att säkerställa smidig tullhantering och undvika förseningar.
3. Valet av transportlösning påverkar din export eller import
Det är viktigt att se över vilken transportlösning som passar din export eller import bäst. Metoden du väljer påverkar både kostnader och leveranstider till Norge. Det är även viktigt att tänka på lagring, distributionskedjor och transportpartners för att optimera dina fraktlösningar.
Läs mer om vilken transportlösning du ska välja.
4. Lär känna din marknad
För att lyckas med framförallt export till Norge är det viktigt att förstå den norska marknaden och konsumentbeteendet. Kvalitet och hållbarhet är värdefulla egenskaper för norska företag. Ett tips är att lyfta fram dessa i dina produkter.
5. Betalningsmetoder
Välj säkra och effektiva betalningsmetoder när du exporterar eller importerar från Norge. Många företag använder internationella betalningslösningar som banköverföringar eller betalningsförmedlare för att underlätta smidiga transaktioner.
Det kan vara svårt att hålla isär alla begrepp inom handel. Ta del av våra artiklar om grunderna i import och export för att få en tydligare bild av respektive begrepp.
Export till Norge
Norge, som inte är medlem i EU, har sina egna regler och förfaranden för export. När du säljer varor från Sverige till Norge, betraktas detta som export. En viktig punkt att känna till är att du inte ska ta ut svensk moms på dina försäljningar till Norge. Det gäller oavsett om kunden är ett företag eller en privatperson. I den här delen går vi igenom allt du behöver veta för att exportera till Norge.
Lagar och regler för export till Norge
Eftersom Norge inte är medlem i EU finns det specifika regler och tullbestämmelser som du måste känna till. På så sätt undviker du onödiga avgifter och att den norska tullen nekar införsel av dina varor.
Som vi varit inne på tidigare ingår Norge i EES. Det ger en viss frihet för rörlighet av varor och tjänster. Det råder inte fri handel mellan Norge och Sverige på grund av att Norge saknar medlemskap i EU, men Norge ingår ändå i EU:s inre marknad.
För att exportera varor från Sverige till Norge behöver ditt företag betala tullavgifter och göra korrekta tulldeklarationer. Vi på Bertling hjälper dig med dina frågor under din export till Norge. Med oss kan du känna dig trygg i att dina varor når sin destination.
Tullregler för export till Norge
EU har ett gemensamt tullområde för medlemmar. Där har alla tullformaliteter och tullkontroller mellan medlemsländer tagits bort. Då regleras varuhandeln av en gemensam lagstiftning. Eftersom Norge inte är medlem i EU ingår de heller inte i det gemensamma tullområdet. Därför är det först när varan tullbehandlats som den kan cirkulera fritt och säljas vidare inom EU.
Kraven för export av varor är ofta liknande de inom EU för länder som ingår i EES. Vissa varor måste godkännas av både EU och EES-ländernas myndigheter. Däremot måste de uppfylla ursprungsreglerna enligt EES-avtalet för att få lägre tullavgifter. En del varor har olika regler och en del omfattas inte av EES-avtalet. Det innebär att vissa varor riskerar att inte godkännas av norska tullen vid export.
Läs mer om att exportera varor till Norge på Tullverkets hemsida.
Vilka tulldokument krävs för export till Norge?
För att ditt företag ska kunna exportera varor till Norge krävs en svensk exportdeklaration. Utan den får inte dina varor lämna EU. Du behöver även en Norsk importdeklaration. Det gör du i samråd med köparen.
Läs mer om tullhantering i vår artikel: Så navigerar du dina varor genom tullen.
Hur exporterar jag från Sverige till Norge? – så går du tillväga
Du kan exportera varor från Sverige till Norge på olika sätt. Det enklaste sättet är att ta hjälp av ett logistikföretag med rätt kunskaper. Vi på Bertling har lång erfarenhet av export och import världen över, inklusive Norge. Nedan går vi igenom vilka moment vi kan bistå med som måste genomföras enligt den norska tullen:
- Momshantering och expertis kring olika kostnader som kan tillkomma.
- Tullregler och tullkostnader.
- Tullklarering av varor.
- Klassificering av dina varor.
- Rådgivning kring din export till Norge.
5-stegs guide för export till Norge
För att din export till Norge ska gå snabbt och smidigt behöver du ha koll på de regler och den dokumentation som gäller för dina varor. Följ vår 5-stegs guide för att komma igång.
1. Ansök om EORI-nummer
Ett EORI-nummer identifierar ditt företag inom EU. Det behövs när en tulldeklaration för import från eller export till land utanför EU ska lämnas.
Har ditt företag inte ett EORI-nummer? Ansök om EORI-nummer på Tullverkets hemsida.
2. Hitta din varukod och tullsats
Använd Tullverkets tjänst "Tulltaxan" för att hitta varukoden och tullsatsen för dina varor. Varukoden används för att bestämma tullavgifter och regler för din vara.
3. Undersök vilka tillstånd som krävs
Vissa varor kan kräva licens eller tillstånd vid export till Norge. Exempelvis livsmedel, växter, alkohol och elektronik. Tänk också på att betala införselmoms och att momsdeklarera i Norge.
4. Dokumentera rätt
Använd en handelsfaktura för att visa vad du exporterar. Eller en proformafaktura för varor du inte betalar eller tar betalt för. Skicka tulldokumentationen antingen elektroniskt via EDI eller Tullverkets internetdeklaration (TID).
Läs mer om skillnaden mellan en handelsfaktura och proformafaktura.
5. Hitta ditt exportbevis
Vid tillfällig export eller vid återbetalning av tull vid retur kan ett exportbevis krävas. Ange koden 30400 i fältet "särskilda upplysningar/kod" i exportdeklarationen för att hitta ditt exportbevis.
Varför exportera från Sverige till Norge?
En stor fördel med att lyckas med affärer i Norge är de starka banden mellan våra länder. Norge och Sverige har en lång historia av samarbete och delar ett gemensamt kulturarv – vilket gör det enkelt att förstå och arbeta med varandra. Dessutom ger våra språkliga likheter svenska företag en fördel när de etablerar sig på den norska marknaden.
Vad kostar det att exportera till Norge?
Vad det kostar att exportera varor till Norge varierar. Några faktorer som påverkar är norska tullregler, inflation, vad för typ av gods som exporteras samt volymen på exporten.
Bertling Sverige tar fram kostnadsförslag baserat på din unika export. Oavsett vad du exporterar, är vi här för att säkerställa att dina varor når sin destination i tid.
Läs mer om vad det kostar att frakta inom och utanför Europa.
Frågor och svar om export till Norge
Att exportera varor till Norge kan vid första anblick verka komplicerat, men med rätt information och vägledning kan processen bli betydligt enklare. Nedan svarar vi på vanliga frågor om export till Norge.
Vad krävs för att exportera varor till Norge?
Det viktigaste vid export till Norge är en svensk exportdeklaration tillsammans med en norsk importdeklaration.
Är det tull vid export till Norge?
Eftersom dina varor lämnar EU när de korsar den norska gränsen kan du behöva betala tull. Det är främst textilier, mat och dryck som är tullbelagt från Sverige till Norge.
Vad för underlag krävs för att exportera till Norge?
De styrkande dokument du behöver för att exportera till Norge är: faktura, proforma eller kvitto. Antal kolli och vikt ska framgå i fakturan.
Om Tullverket begär att få se styrkande handlingar behöver du kunna visa upp dem. Tänk även på att Norge kan ställa andra krav på dokumentationen än den som gäller i Sverige.
Kan man skicka varor på temporär export till Norge?
Ja, du kan skicka varor på temporär export till Norge. Om du ska utföra ett arbete, skicka varor för utställning eller provkollektioner kan du skicka dem på temporär export. Därefter kan du återimportera varorna utan att betala tull eller moms. Då behöver du ett exportbevis och du behöver inte föranmäla dina varor till den norska tullen.
Är Norge med i ESS-avtalet?
Ja, Norge är med i frihetsavtalet ESS.
Är det vanligt att exportera till Norge?
Det är väldigt vanligt att exportera till Norge. Norge är Sveriges största handelspartner.
Import från Norge
Så, vi har gått igenom allt du behöver veta om export till Norge. Ska ditt företag importera varor från Norge ser processen lite annorlunda ut.
Att importera varor från Norge erbjuder tillgång till unika produkter och högkvalitativa råvaror. Vi går igenom de centrala aspekterna av importprocessen för att hjälpa ditt företag att navigera i affärer med norska leverantörer.
Tillstånd vid import från Norge
Utöver ett EORI-nummer som vi gått igenom ovan, finns det fler tillstånd hos Tullverket som kan underlätta för ditt företag. Du ansöker om EORI-nummer på samma sätt som för export.
Tillstånd för betalningsanstånd låter er få en samlad tullräkning för en viss period, inklusive tull och moms. Med ett tillstånd för förenklad deklaration kan ni lämna in en enklare deklaration vid gränspassagen, som sedan måste kompletteras inom 11 dagar. Detta ger er tid att samla in nödvändig information för korrekt tullhantering.
Tullregler vid import från Norge till Sverige
Genom frihandelsavtalet mellan Norge och EU kan tullavgifter vid import undvikas. Då behöver din leverantör kunna utfärda ett korrekt ursprungsintyg – så att du kan ansöka om tullfrihet i tulldeklarationen. Om ursprungsintyg saknas måste den högre tullavgiften för din varukod betalas. Kontakta leverantören om ursprungsintyg saknas. Ibland går det att få i efterhand. Då kan du begära en omprövning och få tillbaka tullavgiften.
Kom ihåg! Gör alltid en kopia av tulldeklarationen och kontrollera att tullombudet har gjort rätt yrkande. Dokumentationen är viktig vid import från Norge.
Ta del av vår tullchecklista för att göra tullprocessen enklare.
Tulldeklaration och varukod vid import från Norge
Det krävs en importdeklaration vid import från Norge. I importdeklarationen är det extra viktigt att varukoden är korrekt då det kan vara en sanktion eller restriktion kopplad till din vara. Sanktioner eller restriktioner kan inkludera tullavgifter, importförbud eller krav på särskilda tillstånd för vissa varor. Det är du som importör som ansvarar för att känna till och följa regelverken. Kontrollera en extra gång att du har rätt varukod, eller rådfråga oss!
Moms på import från Norge
Vid import från Norge ska importmomsen betalas i Sverige. Momsen beräknas utifrån varans värde, tullavgifter och eventuella fraktkostnader inom EU.
Momsregistrerade företag rapporterar själva in importmomsen till Skatteverket. Momsen baseras på varans värde, tullavgifter och inrikesfrakt och varierar beroende på typ av vara. Företag som inte är momsregistrerade betalar importmomsen direkt till Tullverket.
Import från Norge – 3 viktiga steg att följa
För att din import från Norge ska lyckas behöver du ha koll på de regler och den dokumentation som gäller för dina varor. Nedan listar vi 3 viktiga steg att följa vid import från Norge.
1. Ansök om EORI-nummer
Precis som vid export behöver ditt företag ett EORI-nummer vid import. Du ansöker om EORI-nummer på Tullverkets hemsida.
2. Hitta varukod och tullsatser
Varukoden beskriver en varas funktion och material, även vid import. Koden avgör vilka tullsatser och skatter som tillkommer vid import, samt om det finns några restriktioner för varan. Varje artikel ska ha en 8- eller 10-siffrig varukod.
3. Undersök eventuella produktkrav och tillstånd
Det kan finnas restriktioner kopplade till din varas varukod. Som importör måste du känna till de regler som gäller och informera tullombudet om varan kan importeras. I tulldeklarationen intygar ni att ni följer bestämmelserna.
Vissa varor kan ha importförbud eller kräva speciella tillstånd och licenser för att få importeras från Norge till Sverige. Det är ditt ansvar att säkerställa att regelverket följs. Bertling hjälper dig om du känner dig osäker.
Frågor och svar om import från Norge
Vi förstår att det finns många frågor gällande import från Norge. Vi svarar vi på de vanligaste frågorna nedan.
Måste man betala tullavgifter från Norge till Sverige?
Både ja och nej. Eftersom Norge inte är medlem i EU kan du behöva betala tull för varor du importerar från Norge. Kan din leverantör uppvisa ett ursprungsintyg kan vissa tullavgifter undvikas.
Vad gäller vid import från Norge?
Vid import från Norge till Sverige gäller svenska tullbestämmelser. Du måste alltså deklarera varorna och betala avgifter som tillkommer.
Hur höga är tullavgifterna från Norge?
Tullavgifterna från Norge varierar beroende på vad du importerar. Det exakta beloppet beror bland annat på varans värde, ursprung och antal kolli.
Exportera eller importera till och från Norge med Bertling
Oavsett om du ska exportera eller importera varor från och till Norge finns Bertling vid din sida. Vi erbjuder stöd och expertis genom hela processen.
Det vanligaste sättet att exportera eller importera varor från och till Norge är via vägfrakt. Vi erbjuder även fraktlösningar inom flygfrakt, vilket kan vara ett alternativ vid brådskande sändningar. Kontakta oss, så hjälper vi dig med vilken transportlösning som passar din export eller import bäst.
Ska ditt företag importera eller exportera från andra länder? Läs:
- Import från USA
- Import och export från och till Storbritannien
- Import och export från och till Kina
- Import och export från och till Danmark
- Import och export från och till Tyskland