Reglerna för 2020 års upplaga av Incoterms är nödvändiga vid handel i vår moderna värld. De är standarduppsättningar av globala handelsvillkor för att hjälpa affärsmän, advokater, avsändare och försäkringsbolag när varor köps, säljs och transporteras. I den här artikeln djupdyker vi i vad incoterms faktiskt är, vad de har för syfte och varför de är så viktiga.
Vad är Incoterms?
Så, vad betyder egentligen Incoterms? Incoterms är en förkortning av "International Commercial Terms", som på svenska kan översättas till “internationella handelstermer”. Termerna publicerades första gången 1936, och utgör en standardiserad uppsättning av 11 regler som specificerar ansvarsfördelning vid internationella transaktioner. Den senaste upplagan är Incoterms 2020, som trädde i kraft den 1 januari 2020.
Varför är Incoterms viktiga?
Incoterms är internationellt accepterade regler som tydligt definierar vem som bär ansvaret för en vara under transporten – och för hur lång tid. Genom att följa de här reglerna kan både säljare och köpare undvika potentiella missförstånd. Reglerna är erkända av myndigheter och domstolar världen över.
När varor byter ägare mellan säljare och köpare är det viktigt att komma fram till vem som ansvarar för riskerna och vem som ska arrangera och betala för transporten. Det här har stor betydelse för vilken part som ska engagera en transportör eller speditör. Incoterms minimerar risken för missförstånd vid internationell handel, vilket i sin tur minskar risken för framtida juridiska tvister och onödiga kostnader. Leveransvillkoret som anges i köpeavtalet avgör vem som ska stå för försäkringen av varorna under transporten och när riskerna övergår från säljare till köpare.
För att undvika missförstånd är det bäst att leveransvillkoret anges antingen med en 3-ställig kod eller genom att ange den fullständiga texten på engelska. Det är även viktigt att ange ort (och plats) följt av Incoterms 2020.
Läs även: Vilken transportlösning ska du välja?
Incoterms klargör:
- Vem som ska stå för transportkostnader, försäkring och andra relaterade utgifter.
- Från eller till vilken plats transporten ska utföras.
- Om lastning och lossning ingår.
- När risken övergår från säljaren till köparen.
Vem skapade reglerna för Incoterms?
Incoterms utvecklades och publicerades av International Chamber of Commerce (ICC) och genomgår en revidering var tionde år. ICC tillkännagav uppdateringen av Incoterms 2020-regler i september 2019. Den officiella dokumentationen och guiderna kan köpas från ICC Store.
Varför är reglerna i Incoterms viktiga för dig?
Du och din handelspartner måste nå en detaljerad överenskommelse om era respektive skyldigheter gentemot varandra och vart ansvaret vilar i händelse av förlust, skada eller olycka.
Vad täcker reglerna?
Incoterms tydliggör samtliga områden av ansvar, risker och kostnader som är involverade vid transporten av varor från säljare till köpare.
Vad täcker reglerna exakt?
De elva reglerna är indelade i två grupper. De första sju reglerna gäller för alla transportsätt, medan de sista fyra endast gäller transporter via sjö- och inre vattenvägar.
Läs även: Fraktkostnader: Vad kostar det att frakta inom och utanför Europa?
Reglerna för alla transportsätt inkluderar:
- Ex Works (EXW)
- Free Carrier (FCA)
- Carriage paid to (CPT)
- Carriage and Insurance paid to (CIP)
- Delivered At Place (DAP)
- Delivered at Place Unloaded (DPU) NY
- Delivered Duty Paid (DDP)
Reglerna som enbart gäller transport till sjöss och inre vattenvägar inkluderar:
- Free Alongside Ship (FAS)
- Free On Board (FOB)
- Cost and Freight (CFR)
- Cost Insurance and Freight (CIF)
Regler som gäller samtliga transportsätt
Ex Works - EXW leveransvillkor
Ex Works (EXW) innebär att säljaren levererar varorna när de är förpackade och tillgängliga för köparen på en överenskommen plats. Det kan vara säljarens lokaler eller en annan specificerad plats som en fabrik eller ett lager. Det är köparens ansvar att lasta varorna på ett fordon, att utföra alla nödvändiga exportförfaranden, samt att transportera varorna. Köparen bär även kostnaderna för lastningen. Så om du är säljare och lastar varorna, sker det på köparens risk!
Free Carrier - FCA leveransvillkor
Free Carrier (FCA) är en flexibel regel där köparen är ansvarig för att organisera huvudtransporten. Säljaren levererar varorna till den transportör eller person som köparen har utsett. Om platsen för leverans är säljarens egna lokaler, har säljaren ansvar för att lasta fordonet. Det är viktigt att både du och din handelspartner noggrant specificerar platsen inom den angivna leveranslokalen, då risken övergår från säljaren till köparen vid denna tidpunkt. Säljaren tar på sig ansvaret för exportklareringen medan köparen bär alla risker och kostnader efter att varorna har levererats till den specificerade platsen. FCA är det optimala alternativet för gods som är anpassat för containertransport.
Carriage Paid To (CPT leveransvillkor)
I detta fall är det säljaren som ordnar transporten till en angiven plats, men denne är inte ansvarig för att försäkra varorna till den specificerade destinationen. Risken övergår från säljaren till köparen vid den tidpunkt då varorna tas över av transportören. Var medveten om eventuella terminalhanteringsavgifter (THC), som ibland inte ingår i transportörens fraktpriser. Så, om du är köpare, undvik överraskningar!
Carriage and Insurance Paid to (CIP leveransvillkor)
CIP innebär att säljaren har ansvaret för att arrangera transport och för att försäkra varorna – dock med förbehåll för att säljaren endast behöver ordna en försäkring med minimitäckning. Liksom med CPT sker leverans och överföring av risk från säljare till köpare vid den tidpunkt då varorna tas över av transportören. Precis som med CPT, bör du vara medveten om eventuella terminalhanteringsavgifter (THC) som inte alltid ingår i transportföretagets fraktkostnad. Återigen är det viktigt för köparen att vara uppmärksam!
Delivered at Place (DAP leveransvillkor)
DAP betyder delivered at place (leveraras till plats) och vid DAP fraktvillkor är säljaren ansvarig för att transportera och leverera varorna till den specifika platsen – inte för att lossa dem. Detta ansvar vilar på köparen, vilket markerar övergången av risk från säljaren till köparen. Köparen är även ansvarig för importförtullning samt andra lokala skatter eller importtullar.
Delivered at Place Unloaded (DPU leveransvillkor)
Denna regel är ny för 2020. Enligt DPU är säljaren ansvarig för transporten och leveransen av varorna till den angivna platsen, inklusive lossningen av varorna. Risken övergår till köparen när varorna har lossats från transportmedlet. Det är viktigt att leveransplatsen - och därmed lossningsplatsen - specificeras så exakt som möjligt. Det är att föredra att platsen anges som en konkret punkt, till exempel "lastningsbrygga 2 på köparens anläggning", istället för en generell gatuadress.
Delivered Duty Paid (DDP leveransvillkor)
Vad betyder DDP? Det betyder delivered duty paid (levereras tullbetald). Enligt DDP är säljaren ansvarig för att ordna transport, leverera varorna till den specificerade platsen, importförtulla dem och betala alla tillämpliga skatter och avgifter, inklusive moms. Detta är den enda regeln som ålägger säljaren att hantera tullar och skatter. Risken övergår till köparen när varorna är tillgängliga och redo för lossning. Denna regel kan vara problematisk för säljaren eftersom importregler ofta är komplexa och byråkratiska. Om du är säljare är det vanligtvis bäst att låta köparen ta ansvar för importskyldigheterna.
Läs mer om Bertlings transportalternativ: Sjöfrakt, flygtransport, vägtransport & projektlogistik.
Regler endast för sjö- och inre vattenvägar
Free Alongside Ship (FAS leveransvillkor)
Denna regel passar bäst i situationer där säljaren har direkt tillgång till fartyget för lastning, såsom vid bulkgods eller icke-containeriserade varor. För transporter av containeriserade varor kan det vara mer lämpligt att överväga FCA istället. Enligt FAS-leveransvillkor, levererar säljaren varorna, som har exportförtullats, vid sidan av fartyget i den angivna hamnen. Risken övergår till köparen vid denna tidpunkt, och köparen är ansvarig för lastningen av varorna samt alla därav följande kostnader.
Free on Board (FOB leveransvillkor)
Liksom med FAS är FOB bäst lämpat när säljaren har direkt tillgång till fartyget för lastning. För transporter av containeriserade varor kan det vara mer fördelaktigt att överväga FCA istället. Enligt FOB-leverans, levererar säljaren varorna, som har exportförtullats, och lastar dem ombord på fartyget i den angivna hamnen. Efter lastningen övergår risken till köparen, som även står för kostnaderna från och med nu.
Cost and Freight (CFR leveransvillkor)
Precis som med FOB och FAS är CFR mest lämplig när säljaren har direkt tillgång till fartyget för lastning. För containeriserat gods bör alternativet CPT övervägas istället. Enligt CFR-regeln ordnar och betalar säljaren för transporten till en angiven hamn, levererar varorna exportförtullade och lastar dem ombord på fartyget. Trots detta övergår risken från säljaren till köparen när varorna lastats ombord innan huvudtransporten påbörjas. Säljaren är inte ansvarig för att försäkra varorna under huvudtransporten.
Cost, Insurance and Freight (CIF leveransvillkor)
Precis som med FOB, FAS och CFR – om säljaren har direkt tillgång till fartyget för lastning (till exempel vid bulkgods eller icke-containeriserade varor), bör CIP övervägas istället. Med CIF-regeln ansvarar säljaren för att ordna och betala för transporten till den specificerade hamnen, inklusive leverans av exportförtullade varor och lastning ombord på fartyget. Liksom med CFR övergår risken till köparen när varorna lastats ombord på fartyget innan huvudtransporten påbörjas. Säljaren ansvarar också för att ordna och betala för varuförsäkring under transporten till den specificerade hamnen, men som med CIP krävs endast en täckning på miniminivå.
Tycker du fortfarande att det verar krångligt med Incoterms? Inga problem, vi på Bertling arbetar med dagligen med olika typer av leveransvillkor och hjälper dig gärna! Kontakta oss så guidar vi dig.
Läs mer om våra logistiklösningar eller kontakta oss för att boka din nästa transport.
Kolla även in våra transportalternativ: Sjöfrakt, flygtransport, vägtransport & projektlogistik