Att importera från USA till Sverige innebär ofta stora möjligheter för företag. USA erbjuder ett stort utbud av varor och tjänster. Det här, ihop med en stark dollarkurs, kan göra import från landet fördelaktigt. Däremot finns det vissa utmaningar. Du måste bland annat navigera genom komplexa tullregler och förstå det amerikanska affärsklimatet.
Med hjälp av vår guide till import från USA till Sverige blir processen både enkel och lönsam. Dra nytta av det stora utbudet av produkter och hantera den komplexa importprocessen med tillhörande tullregler utan problem. Vi ser till att du kan lägga mer tid och fokus på kärnverksamheten.
Importera från USA som företag: Vad behöver du veta?
Ska ditt företag importera varor från USA? Då är det av yttersta vikt att du förstår de unika krav och regler som gäller. USA har sina egna tull- och handelsregler som kan skilja sig en hel del från EU:s regelverk. Det här kan innebära att du behöver betala tullavgifter och uppfylla specifika licenskrav. Dessutom tillkommer andra avgifter såsom moms, och det finns särskilda regler för olika typer av varor.
Hos Bertling Sverige hittar du den expertis och det stöd som behövs för att navigera genom dessa regler och för att säkerställa att er frakt från USA flyter på så smidigt som möjligt. Vi utformar en skräddarsydd transportlösning och anpassar oss efter era specifika behov.
Snabbguide för att importera från USA:
- För att genomföra handel med länder utanför EU bör du ansöka om ett EORI-nummer från Tullverket, vilket är obligatoriskt för alla företag.
- Utred de produktkrav som gäller i USA, inklusive säkerhetsstandarder, märkningskrav och förpackningskrav.
- Kontrollera eventuella importrestriktioner för din produkt i Sverige och exportrestriktioner i USA innan du fortsätter med handeln. Läs mer om varor med importrestriktioner på Tullverkets webbplats.
- Fyll i och lämna in en tulldeklaration till Tullverket när du importerar. Denna deklaration specificerar de varor du importerar, deras värde och ursprungsland.
- Kom ihåg att redovisa svensk moms på fakturorna vid frakt från USA, oavsett om amerikansk försäljningsskatt har tillämpats eller inte. Läs mer på Skatteverkets webbplats.
Tillstånd vid import från USA
Vid import av varor från USA behöver du registrera dig som importör för att erhålla ett EORI-nummer. Ansökan görs på Tullverkets webbplats och är helt kostnadsfri. Beroende på vilken typ av vara du vill importera kan det krävas olika tillstånd, exempelvis tillstånd för betalningsanstånd eller samlad garanti.
Om du ska importera hälsokostprodukter kan du behöva ta kontakt med Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket. Vid import av tobak och alkohol kontaktar du Skatteverket. Gäller det import av färsk frukt och grönsaker, så söker du tillstånd hos Jordbruksverket.
Importmoms vid handel med USA
Vid import från USA till Sverige är det viktigt att förstå hur importmomsen fungerar. Importmoms ska betalas när en vara importeras. För momsregistrerade företag görs betalningen som vanligt till Skatteverket, medan icke-momsregistrerade företag betalar till Tullverket.
För de flesta varor är importmomsen 25%. För livsmedel är den 12%, och för kulturella varor som tidningar och böcker är importmomsen 6%.
Importmomsen beräknas på följande sätt:
- Tullvärdet för varan, vilket inkluderar priset på varan, frakt och försäkring fram till destinationen inom EU.
- Eventuell tull och andra statliga skatter förutom moms.
- Andra kostnader som transport och försäkring fram till destinationen inom EU.
Vad kostar det att importera från USA?
Vad det kostar att importera från USA varierar beroende på flera faktorer. Bland annat typ av vara, vikt, storlek, och varans värde. Kostnaden kan inkludera frakt, försäkring, tullavgifter, skatter och andra avgifter. Vidare kan det förekomma extra kostnader för särskilda licenser eller certifikat som krävs för att importera vissa varor. Berling kan hjälpa till med att effektivisera processen, för att göra importen så kostnadseffektiv som möjligt.
Hur mycket kostar tull från USA?
Tullsatserna för import av varor från USA till Sverige varierar beroende på varans typ. Tullavgifterna utgör antingen en procentandel av varande värde eller en fast summa per vikt- eller måttenhet. Dessutom kan vissa varor även omfattas av ytterligare skatter eller avgifter – utöver tullavgifterna
Läs mer: Fraktkostnader: Vad kostar det att frakt inom och utanför Europa?
Vem ska betala tull vid import?
Vanligtvis är det importören, det vill säga det företag eller den person som fraktar varan in i landet, som ansvarar för att betala alla tullar, skatter och avgifter vid import. Det här innefattar även att hantera eventuell tulldeklaration.
Läs mer: Vad är import?
Vilket transportmedel är mest kostnadseffektivt för att importera från USA till Sverige?
Valet av transportmedel för import från USA påverkas bland annat av varans typ, storlek, vikt och hur brådskande själva leveransen är.
Sjöfrakt är vanligtvis det mest kostnadseffektiva sättet att transportera stora volymer av varor över långa sträckor. Även om det tar längre tid än flygfrakt, är kostnaden per kilo betydligt lägre. Det här alternativet passar bra för bulkvaror som inte har brådskande leveransbehov.
Flygfrakt är betydligt snabbare än sjöfrakt, men också dyrare. Det kan vara det bästa alternativet för varor som är tidskänsliga, små i storleken eller har högt värde när snabb leverans är av stor vikt.
Importera från USA med Bertling
Att som företag importera varor från USA kan vara en krävande process, men med Bertling blir det mycket enklare. Vi erbjuder skräddarsydda globala transportlösningar och en hög grad av flexibilitet i våra konfigurationer. Att arbeta proaktivt och att möta nya förutsättningar när de uppstår är vår vision.
Vi är tillgängliga för personlig support dygnet runt och erbjuder expertis inom allt från globala logistikprojekt till tullhantering. Med vår långa erfarenhet av internationell handel kan du känna dig trygga med att din import hanteras på ett professionellt och effektivt sätt. Kontakta oss för mer information om våra exportalternativ.