Services

Support

Fraktkostnader: Vad kostar det att frakta inom och utanför Europa?

Vill du veta vad som ingår i en fraktkostnad och hur den beräknas? Kanske har du redan koll på att den totala kostnaden för en produkt består av tre huvudsakliga områden: priset för själva produkten (som du betalar till din leverantör), transportkostnader (som du betalar till en speditör) och tullkostnader. Ibland tillkommer även momsskatter på dina varor, som du betalar till lokala myndigheter. I den här artikeln kommer vi fokusera på de utgifter som påverkar din fraktkostnad.

De 7 stegen inom internationell frakt

Att känna till de sju stegen inom internationell frakt är viktigt för att du ska kunna få en förståelse för dina framtida offerter och fakturor. Dessa steg ligger nämligen till grund för alla fraktkostnader. Genom att förstå fraktprocessen får du även en bättre insikt i vad du betalar för och när kostnaderna inträffar. 

Oavsett om du handlar utanför eller inom Europa, vare sig det gäller sjö-, flyg- eller vägtransport, så baseras transportkostnaderna alltid på följande sju delar av transportprocessen: 

Det är inte alla delar som kommer att ingå i dina fraktkostnader. Vid frakt inom Europa beror kostnaderna vanligtvis på vilka handelsvillkor du och din leverantör har enats om. Vid frakt utanför Europa beror priset oftast på hur mycket gods du har.   

Utomeuropeiska transporter

Vid utomeuropeisk transport har du ofta två fraktalternativ att välja mellan: sjöfrakt och flygfrakt. Vilka av de sju stegen av transportprocessen som ingår i din fraktkostnad påverkas av de specifika leveransklausuler som du och din leverantör har kommit överens om. Dessa bör tydligt anges i din faktura eftersom de förklarar när ansvaret för varorna, samt transportkostnaderna, övergår från leverantör till dig. 

Läs mer: Import från USA

Hur bestäms priserna för utlandsförsändelser?

När man jämför sjö- och flygfrakt och vilket alternativ som är mest prisvärt, påverkas det av vilken typ av gods det gäller. Fartyg har ett begränsat utrymme och flygplan har viktbegränsningar att anpassa sig efter. Priserna varierar därför mer ju tyngre lasten är. Nedan har vi specificerat hur priserna beräknas. 

Olika typer av frakt och vad det kostar 

Pris för båttransport

För sjöfrakt finns det två olika fraktalternativ: LCL och FCL. Priset för sjöfrakt påverkas av vilket alternativ du väljer. 

LCL (Less Than Container Load) är en styckegodstransport som är relevant för mindre leveranser där flera importörer delar på en fraktcontainer. LCL-villkoret passar nämligen bäst för försändelser som är mindre än 15 m³. FCL (Full Container Load) å andra sidan är ett bättre val när du skickar mer än 15 m³ då du har möjlighet att fylla en hel container själv. 

Stort fartyg ligger i hamn och lastas med containrar.

Priser beräknas utifrån volymen (kubikmeter/m³), beroende på hur mycket yta varorna upptar. Ju större volym, desto högre pris. Priset påverkas också av var i landet upphämtningen äger rum. Om ditt gods exempelvis ska hämtas upp flera hundra kilometer inåt landet i Kina, blir fraktkostnaderna för upphämtning betydligt högre än om din leverantör befinner sig i Shanghai, som ligger vid kusten och har en egen hamn.

FCL 

Priset för FCL varierar avsevärt, vilket beror på den grundläggande principen om utbud och efterfrågan. Om en viss handelsrutt har halvfulla eller tomma containerfartyg sänks priset och vice versa. Dessutom påverkar andra faktorer som valutakurser, oljepriser och trafikförhållanden priset. Ytterligare avgifter kan tillkomma, såsom avgifter för krigsrisk eller högsäsongsavgifter. 

LCL

LCL-priserna visar betydligt mindre variationer, eftersom fraktkostnaden i sig endast utgör en liten del av den totala kostnaden för LCL-sändningarna. De större kostnaderna är istället uppbundna i hämtning, export- och importhantering, samt leverans.

Läs mer om LCL och FCL här

Pris för flygfrakt

Tidsperspektivet utgör utan tvekan den största skillnaden mellan sjöfrakt och flygfrakt. Om du behöver få hem dina varor snabbt måste du skicka dem med flyg. Då kan du förvänta dig en transittid på 3-12 dagar beroende på önskad service och ursprungsort.

Flygfrakt kan delas in i två huvudkategorier: standardfrakt och kurirtjänster. Nedan kommer vi att granska priset för flygfrakt baserat på dessa två alternativ. 

Standard flygfrakt

Priset för en vanlig flygfrakt bestäms av volymvikten, även känd som dimensionerad vikt eller skrymmevikt. I praktiken innebär det att priset beräknas baserat på en DIM-faktor (dimensionell viktfaktor) som fastställs av flygbolaget, med hänsyn till flygplanets lastkapacitet.

Volymvikten för en försändelse beräknas utifrån paketets densitet, vilket återspeglar volymen i förhållande till vikten. För att beräkna ditt gods volymvikt dividerar du helt enkelt försändelsens volym i kubikcentimeter med 6 000. Det här motsvarar den vanliga DIM-faktorn per kilo för vanlig flygfrakt. Något som motsvarar 166,67 kilo per kubikmeter. Om du till exempel har 1m³ av varor som väger 100 kg, måste du betala för 167 kg oavsett den faktiska vikten. Om du har 1 m³ och 500 kg, måste du såklart betala för 500 kg.

Priset påverkas av den specifika rutten och bestäms av flygbolaget baserat på tillgång och efterfrågan, likt för sjöfrakt. Speditörens förmåga att göra stora inköp påverkar också priset. Dessutom återspeglas ofta valutaväxlingar, bränsletillägg och transittid i priserna för flygfrakt. Det innebär att priserna ökar när transittiden minskar. 

Sjöfrakt kontra flygfrakt

En viktigt tumregel är att om ditt gods mäter mindre än 0,5 m³ och väger mindre än 100 kg, kan flygfrakt konkurrera prismässigt med sjöfrakt. Det här beror på att den minsta debiterbara volymen för sjöfrakt är 1 m³, även om den faktiska volymen är mindre. När du importerar mer än 0,5 m³ och 100 kg blir sjöfrakt alltid det billigaste alternativet. Det är viktigt att notera att detta återspeglas i transittiden, som beroende på rutten kan ta upp till 43 dagar från platser som Kina.

Pris för vägtransport

Transporter inom Europa hanteras i de flesta fall via vägtransport. Lastbilar följer vanligtvis fasta rutter och scheman med dagliga eller veckovisa avgångar genom Europa. Det innebär att du oftast kan förvänta dig att upphämtningen sker dagen efter att du har bokat din transport. 

Vägtransporter kan delas in i följande kategorier: LTL (Less than Truck Load), partisändningar och hellaster eller FTL (Full Truck Load). Definitionerna kan variera mellan olika speditörer.

LTL

Blå lastbil med vit trailer som kör på en blöt motorväg.

LTL avser vanligtvis en transport av 1-2 pallar, vilket innebär att du köper ett antal pallplatser i en lastbil och delar fraktkostnaderna med andra importörer. Varorna hämtas oftast av en mindre lastbil och transporteras sedan till ett lager där de lastas om på en större lastbil för export. När varorna når rätt land lastas de om på närmaste lager innan de slutligen levereras med en mindre lastbil. 

Partisändningar 

Partisändningar beskriver oftast transporter av tre eller fler pallar. Den här typen av transport hämtas och levereras ofta direkt av en större exportlastbil. Lastbilen gör ett stopp vid lagret för att lasta LTL-försändelser, men du undviker kostnader för hantering på bägge lagren eftersom varorna inte lastas om. Partisändningar är ofta fördelaktigt för varor som är av ovanlig storlek som kan vara svåra att hantera. 

FTL

FTL är hellast, där du som kund köper lastbilens fulla kapacitet – vanligtvis 33 pallplatser eller cirka 90 m³ för en vanlig gardintrailer. När du köper en hellast undviker du kostnader för hantering och omlastning eftersom exportlastbilen kör direkt från leverantören till dig. Det här kan resultera i en något kortare transporttid. I regel är det mer fördelaktigt att köpa en partisändning om du skickar mindre gods än motsvarande en halv lastbil. 

De flesta speditörer och åkerier har fasta priser för LTL-försändelser baserade på volym, vikt och avstånd. Varje land är indelat i zoner, och priset baseras på vilka zoner transportören börjar och slutar i. På det här sättet kan speditören enkelt fastställa priset utifrån zonerna. Dessutom tillkommer drivmedelstillägg och eventuella ytterligare avgifter om ditt gods kräver särskild hantering.  


Läs även: Vad är skillnaden mellan LTL och FTL?

Kontakta oss på Bertling för de senaste priserna 

Som du förstår vid det här laget kan priset från en frakt till en annan variera en hel del. Vi är alltid noga med att erbjuda dig det mest prisvärda alternativet, och informerar alltid om kostnaderna för din frakt. Kontakta oss för att få de senaste priserna!