Genom fjärdepartslogistik (4PL) kan ert företag effektivisera både tid och kostnader i er leveranskedja. Det innebär att logistikföretaget tar fullt ansvar för hela logistikkedjan och säkerställer att verksamheten fortsätter utan avbrott.
Vad är fjärdepartslogistik?
Fjärdepartslogistik, många gånger skrivet som 4PL, är en typ av logistiklösning där en extern partner tar över och hanterar hela försörjningskedjan för ett företag. En 4PL-aktör fungerar som en integrerad partner som ansvarar för allt från lagerhållning och transport till optimering och övervakning av hela logistikkedjan. Målet med fjärdepartslogistik är att skapa en effektivare och mer sammanhållen process. Detta sparar både tid och pengar.
Ska ditt företag importera eller exportera varor? Vi finns här genom hela processen.
Så fungerar 4PL- logistik
För att förtydliga vad fjärdepartslogistik är, har vi gjort en steg-för-steg beskrivning av hur 4PL fungerar.
1. Kartläggning av försörjningskedjan
Första steget är att analysera ert företags försörjningskedja. Då tittar ni på allt från inköp av råvaror till distribution av färdiga produkter. Målet är att förstå processerna, identifiera ineffektivitet och upptäcka förbättringspotential.
2. Skräddarsydd lösning
Nästa steg är att skapa en skräddarsydd lösning utifrån analysen som gjorts. Lösningen ska täcka allt från lagerhantering, transport och distribution, till IT-lösningar och dataanalyser. Lösningen som presenteras är alltid anpassad efter de unika behov och mål som ditt företag har.
3. Samordning av leverantörer och partners
Därefter samordnas alla tredjepartsleverantörer som är involverade i logistiken. Alltså transportörer, lager, tulltjänster m.m. Dessa agerar som en enda kontaktpunkt för att minska företagets behov av att hantera leverantörer.
4. Övervakning av logistikkedjan
Det fjärde och sista steget innefattar kontinuerlig övervakning av hela logistikkedjan. Genom avancerade IT-system och dataanalyser kan ni se till att allt fungerar som det ska.
Bertling arbetar löpande med att utveckla och anpassa logistikkedjan i takt med förändringar på marknaden eller inom ditt företag. Det gör att vi kan säkerställa att ni alltid har en optimal logistiklösning för just er. Kontakta oss för att veta mer!
Fördelar med 4PL
Som ni säkert förstått vid det här laget finns det en rad fördelar med 4PL- logistik. Vi listar några av anledningarna till att företag väljer att använda sig av fjärdepartslogistik:
- Ger en helhetssyn som hjälper till att förstå och effektivisera logistiken.
- Bidrar till ökad effektivitet och mindre begränsningar.
- Ger tillgång till teknologi och innovation som är ovanligt att ha vid intern logistik.
- Gör det enklare att fokusera på kärnverksamheten.
- Bidrar till kostnadseffektivt.
- Ger tillgång till ett globalt nätverk.
3PL vs 4PL – så skiljer de sig åt
Tredjepartslogistik (3PL) och fjärdepartslogistik skiljer sig i hur de tar ansvar för logistiken.
3PL fokuserar på att hantera specifika delar av logistiken, som lagring, transport och distribution. När ett företag använder 3PL outsourcar de uppgifterna till en extern leverantör som sköter dem. Företaget har fortfarande kontroll över hela försörjningskedjan och samarbetar många gånger med flera olika 3PL-leverantörer.
4PL, å andra sidan, tar ett helhetsansvar för hela försörjningskedjan. En 4PL-leverantör koordinerar alla delar av logistiken och arbetar med olika 3PL-leverantörer och andra aktörer för att optimera hela logistikprocessen. Det innebär att 4PL erbjuder en mer komplett och integrerad lösning, vilket kan leda till bättre effektivitet och samordning.
Läs även: Vad kostar det att frakta inom och utanför Europa?
Fjärdepartslogistik med Bertling – våra transportlösningar
Bertling Sverige erbjuder specialiserad projektlogistik för stora och komplexa transporter. Vi tillhandahåller kostnadseffektiva och skräddarsydda lösningar för sjö-, flyg- och vägtransport, med fokus på säkerhet och effektivitet.
Vi arbetar nära våra kunder och partners för att kunna optimera hela försörjningskedjan och hanterar både vanliga och komplexa logistikbehov globalt. Vi strävar dessutom efter att vara koldioxidneutrala senast 2030 och prioriterar hållbarhet i alla våra processer.