Services

Support

Säker transport: Guide till korrekt emballage och märkning

04.11.2024

Gods utsätts för olika påfrestningar under transport, vilket gör korrekt emballage och märkning avgörande för att det ska klara av hela resan fram till mål. För att genomföra en snabb och säker transport är det viktigt att godset är packat på ett sätt som skyddar och är anpassat efter transportsätt. Dessutom behöver det vara märkt så att alla parter i leveransprocessen kan identifiera kollin som ingår i leveransen. 

Gods som exempelvis transporteras med sjö- eller flygfrakt utsätts ofta för väderpåverkan och bör emballeras på lämpligt sätt innan avresa. Nedan går vi igenom hur du kan emballera dina paket utifrån dina varor och transportsätt, samt hur du ska tänka kring märkning.

Vad är emballage?

Emballage är det du använder för att skydda och packa en produkt. Det är ett material eller en förpackning som används för att skydda varor under transport, lagring eller hantering. Ytteremballage kan vara allt från små kartonger till stora containrar och har som syfte att säkerställa att godset inte skadas eller påverkas av yttre faktorer under transporten.

Vi på Bertling har lång erfarenhet av att hantera olika typer av emballage, och vi ser alltid till att din last skyddas på bästa möjliga sätt oavsett transportmedel eller destination.

Vet du redan nu att du ska frakta dina varor med container? Lär dig mer om olika storlekar och mått på container. 

Att tänka på när du emballerar paket

Det finns en del saker som är viktiga att tänka på när du ska transportera gods. Vi börjar med att gå igenom vad som kan vara bra att tänka på när du ska packa dina varor.

Hur lång är transporten?

Packa dina varor utifrån hur lång transporten är, om godset ska passera olika klimat eller omlastas ofta. Håll ett extra öga på ytteremballaget vid internationella transporter. Ju längre transport och ju fler omlastningar, desto mer behöver emballaget tåla. Kondens är ett vanligt problem vid längre transporter. Därför behöver du anpassa emballaget om godset ska transporteras genom flera olika klimat, för att undvika fuktskador eller liknande.

Skydda godset väl

Genom att skydda ditt gods tillräckligt väl säkerställer du att det når sin destination i oskadat skick. Alla typer av transportmedel utsätter varor för stötar, vibrationer och väderförhållanden som kan orsaka skador. Det här går att undvika genom att anpassa emballaget efter dina varor och transportmedel.

Osäker på vilket transportmedel du ska välja? Läs: Vilken transportlösning ska du välja? 

Undvik organiskt material

När du ska exportera eller importera varor är det klokt att undvika organiskt material som packmaterial. Det kan exempelvis vara hö eller halm. Många länder har införselförbud av organiskt material och det kan därför uppstå problem i tullen.

Australien och Nya Zeeland har en sträng kontroll av förpackningsmaterial. Om karantänmyndigheterna i landet skulle finna spår av insektsangrepp på emballaget kommer det förstöras eller desinficeras på importörens bekostnad. Det kan även påverka godset i fråga. Det är därför viktigt att använda ett barkfritt emballage som inte uppvisar några som helst spår av insektsangrepp. Ofta krävs det dessutom att emballaget är godkänt enligt ISPM 15-standarden.   

Ska du exportera varor i träemballage rekommenderar vi alltid användning av ISPM 15-märkt träemballage. Här kan du se en lista över länder som kräver ISPM 15-märkning. 

Se till att godset kommer fram genom märkningen

Genom att fästa alla adressetiketter, varningsmärkningar eller informationstexter väl på ditt emballage minskar du risken för att godset inte kommer fram. Godset kommer kanske att hanteras vid flera terminaler och det är svårt att hitta ägaren till ett kolli som anländer omärkt. Skydda även märkningen mot fukt så att det inte förstörs och inte går att scanna.

Märkningsregler för olika transportslag

Vägtransport

För vägtransport har UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) utarbetat ADR-koden. Det är ett regelverk som styr transport av farligt gods på vägar inom Europa. ADR  (Accord Dangerous Routier) fastställer krav på hur farligt gods ska klassificeras, förpackas, märkas och transporteras för att minimera riskerna för olyckor och skador. Regelverket omfattar även säkerhetsåtgärder för fordon, utbildning för förare och nödvändiga dokumentationer som godset måste märkas med.

Sjötransport

För sjötransport har IMO (International Maritime Organization) utarbetat IMDG-koden (International Maritime Dangerous Good Code). Koden omfattar bestämmelser för transport av farligt gods till sjöss. 

Flygtransport

För flygtransport har ICAO (International Civil Aviation Organization) tagit fram tekniska instruktioner för transport av farligt gods genom flyg. Koden heter ICAO-TI.

Så emballerar och märker du ditt paket utifrån varutyp

Vid transport av olika typer av gods är det viktigt att anpassa emballaget efter varornas specifika behov. Oavsett vilken typ av vara du ska frakta krävs rätt förpackning för att säkerställa att varorna når sin destination i gott skick.

Vi går igenom några grundläggande riktlinjer för att skydda ditt gods under transport.

Otympligt och ömtåligt gods

Ska du skicka ömtåligt gods? Då behöver produkterna emballeras professionellt. Vi går igenom vad du behöver tänka på.

Godset kan transporteras på pall för extra stabilitet. Tänk på att dörrar och bordsskivor bör ha stöttåligt emballage, hörnskydd och kraftig wellpapp. Ska du transportera material som marmor eller glas ska de stå upprätt för att inte tippa.

Långgods behöver emballeras efter sin form, exempelvis i trälådor eller kraftiga rör. Läs mer om break-bulk frakt. 

Ömtåligt gods ska märkas så det tydligt framgår att det är just ömtåligt. Det görs genom en etikett för ömtåligt gods.

Stöldbegärligt gods

Ska ditt företag frakta gods som räknas som stöldbegärligt? Det kan vara varor som elektronik, märkeskläder eller alkohol. Då ska ytteremballaget vara en så neutral förpackning som möjligt. Försök undvika att skylta med er logotyp så gott det går.

Flytande gods

Flytande gods riskerar att orsaka läckage på intilliggande gods och utrustning. Därför är det viktigt att förpacka i lämpligt emballage med absorberande material. En varuägare som skickar undermåligt emballerat gods kan bli ersättningsskyldig om det orsakar skada. Exempel på flytande gods är drycker eller flytande färg.

Behöver du hjälp med transport av flytande gods? På Bertling Bulk Liquids hjälper vi dig hitta en säker och effektiv transportlösning.

Frostkänsligt gods

Ska du frakta gods som är frostkänsligt är det bra att tänka en extra gång på emballaget. Thermohuvor är en högisolerande pallhuv för säker transport av frys- och kylvaror. De monteras över emballaget och är bra för frostkänsligt gods. Vi rekommenderar att boka godset som thermotransport. Då kan temperaturen regleras efter den temperatur du önskar.

Bertling Sverige hjälper dig frakta ditt gods på ett säkert och effektivt sätt. Vi erbjuder skräddarsydda globala transportlösningar och en hög grad av flexibilitet i våra konfigurationer. Läs vår artikel om fraktkostnader för att veta mer om vad det kostar att frakta inom och utanför Europa – eller kontakta oss för att få de senaste priserna.

Vanliga frågor gällande emballage och märkning

Vad är skillnaden mellan förpackning och märkning?

Förpackning och märkning är båda viktiga aspekter vid transport och lagring av varor, men de har olika funktioner:

  • Förpackning avser materialet eller behållaren som används för att skydda och packa en produkt under transport, lagring eller hantering. Förpackningen ska säkerställa att varan inte skadas, påverkas av yttre faktorer eller förlorar sin kvalitet. Det kan vara kartonger, containrar eller pallar.
  • Märkning handlar om den information som appliceras på förpackningen för att identifiera innehållet och ge viktig information om hur varorna ska hanteras. Det kan innefatta varningssymboler, produktnamn, adressinformation, hanteringsinstruktioner (som "Fragile") och märkning av farligt gods.

Hur mycket ska lastsäkringen tåla?

Lasten ska vara säkrad så att lastsäkringen kan motstå en kraft framåt som är minst 80 % av hela lastens vikt. Bakåt och åt sidorna ska lastsäkringen motstå minst halva lastens vikt. 

Läs Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring.  

Hur många flakmeter är en pall?

Flakmeter används huvudsakligen när godset inte går att stapla. Då motsvarar godset ytan som det tar upp på lastbilens flak. Man kan beräkna flakmetern genom att ta längden x bredden / 2,4 meter.

Vi tar ett exempel: En EUR pall: 1,2 m x 0,8 m / 2,4 = 0,4 flakmeter.

Ska du frakta inom Sverige? Läs om hur varor transporteras inom Sverige

Vad väger en EU-pall?

Måtten på den vanligaste lastpallstypen i Sverige är 800 x 1200 mm. Utifrån det är EU-pallens vikt cirka 25 kg och ska bära 1 500 kg. Det är viktigt att väga godset för att säkerställa att det inte överskrider pallens viktkapacitet och att det är jämnt fördelat.

Vad betyder skrymmande gods?

Skrymmande gods refererar till varor som är stora eller otympliga i storlek. Dessa varor kan vara långa, breda eller höga och tar upp mycket utrymme i transportmedel eller lagringsutrymmen. Exempel på skrymmande gods är möbler, byggmaterial, stora maskiner eller långa rör. Hanteringen av skrymmande gods kräver ofta särskilda arrangemang och utrustning för att säkerställa att de transporteras säkert och effektivt.

Letar du efter ett logistikföretag i Sverige som tar hand om skrymmande gods? Då har du hittat rätt. Oavsett om det gäller tung och skrymmande last, krångliga rutter eller komplexa leveranskedjor, tar Bertling hand om dina specialtransporter och planerar noggrant ditt individuella projekt. På så sätt har du möjlighet att fullt ut fokusera på din verksamhet.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

kontakta oss          våra globala kontor          tillbaka till bloggen