Services

Support

Beräkna tull: Räkna ut din tull och moms

11.03.2025

Att beräkna tull för dina varor är ofta nödvändigt, men hur går du tillväga? I den här artikeln  guidar vi dig genom processen för att räkna ut tull och moms, går igenom hur mycket tullavgiften vanligtvis är på olika varor samt när man behöver betala den.

Beräkna tull och moms

När du handlar med länder utanför EU tillkommer avgifter utöver varans pris. Dessa avgifter kallas för tullar och varierar beroende på vilken typ av vara det gäller, dess värde och vilket land de skickas från.

Två personer går igenom dokument och paket vid ett skrivbord med en bärbar dator, en miniräknare och en mobiltelefon.

Du kan alltid kontakta Tullverket i förväg för att få reda på vilka avgifter som gäller för en specifik vara. Annars får du vanligtvis en faktura från ditt transportföretag när varorna anländer till Sverige. Låt oss gå igenom hur du själv kan beräkna tull och moms för dina varor.

Kom ihåg! – Att navigera genom tullprocessen kan kännas krångligt. På Bertling har vi lång erfarenhet av tulltjänster och hjälper dig hela vägen – oavsett fraktsätt. Vi erbjuder kompletta transportlösningar inom sjöfrakt, flygfrakt och vägtransport.

Lär dig hur du navigerar dina varor genom tullen.

Guide: Så räknar du ut din tullavgift

1. Hitta din varukod

Alla varor du ska importera måste ha en varukod. Koden består av 10 siffror och visar:

  • Hur mycket tull och andra skatter du ska betala.
  • Vilka regler som gäller för importen.

Använd Tullverkets tjänst Tulltaxan. Där kan du söka bland cirka 15 000 varukoder. Det är viktigt att veta att ansvaret för att varukoden är korrekt ligger på dig som importör. Se därför till att noggrant kontrollera att du valt rätt varukod.

2. Räkna ut tullvärdet

Vad är tullvärde? – Tullvärde är den sammanlagda kostnaden som ligger till grund för beräkningen av tull och andra avgifter för transporter utanför EU.

Vad ingår i tullvärdet?

  • Kostnaden för varorna (transaktionsvärdet).
  • Fraktkostnader
  • Hanteringskostnader – exempelvis omlastning och transport till införandeplatsen.
  • Kostnader för verktyg och förpackningar.

Exempel:
Om dina varor kostar 10 000 kronor och det tillkommer 2 000 kronor i frakt- och hanteringskostnader, blir tullvärdet 12 000 kronor.

3. Ta reda på var varorna kommer ifrån

Varornas ursprungsland spelar en avgörande roll för om tullavgifter ska betalas eller inte. Om varorna importeras från ett annat EU-land är de ofta tullfria, eftersom EU har en inre marknad med fri rörlighet för varor.

För varor från länder utanför EU gäller andra regler. Då kan du räkna med att betala tullkostnader baserat på varans typ, värde och ursprungsland. Kontrollera om det finns frihandelsavtal mellan EU och det aktuella landet – det kan minska eller helt ta bort tullavgifterna för vissa varor. Handel mellan Storbritannien och Sverige är ett sådant exempel.

4. Räkna med importmomsen

När dina varor anländer till Sverige måste du betala importmoms. Det är en separat avgift som inte ingår i tullavgiften. För att få en tydlig bild av vad importen faktiskt kostar är det viktigt att räkna med importmomsen utöver tullavgiften. Vi går igenom hur du räknar ut momsen nedan.

Osäker på vad som gäller vid import? Läs vår guide där vi går igenom grunderna inom import.

Guide: Så räknar du ut din moms

Att räkna ut din moms är enklare än du tror! Det viktigaste är att se till att rätt momssats används för varan. Om en vara har en momssats på 25 % vid försäljning inom Sverige, ska du också beräkna och betala 25 % importmoms när varan importeras. Det är 25 % momssats på nästan alla varor och tjänster som säljs, men det finns undantag.

Om ditt företag är momsregistrerat betalar du importmomsen direkt till Skatteverket.

Vanliga momssatser:

  • Standard: 25 %
  • Livsmedel: 12 %
  • Böcker och tidningar: 6 %

Dessutom behöver man inkludera eventuella tullsatser då man även betalar importmoms på tullavgiften.

Så gör du uträkningen:
Om varornas tullvärde är 12 000 kronor, tullsatsen är 1,7% och momssatsen är 25 %, blir importmomsen:

(12 000 × 1,17) × 0,25 = 3 510 kronor.

För att dina varor ska få tillstånd att komma in i landet behöver de genomgå en tullklarering. Läs mer om vad tullklarering innebär här.

Ytterligare avgifter som kan tillkomma

När du importerar varor kan det, utöver tull och moms, tillkomma andra avgifter som påverkar dina totala kostnader. Det beror på vilken typ av vara du importerar, vilket land den kommer från och vilka villkor som gäller för transporten. Nedan listar vi vanliga avgifter som kan tillkomma.

1.    Punktskatt

Punktskatt är en extra avgift som gäller för vissa typer av varor. Du måste betala punktskatt om du importerar

  • Alkohol
  • Tobak
  • Kemikalier
  • Nikotinprodukter

Som importör är det ditt ansvar att se till att rätt punktskatt betalas. Skatten betalas antingen till Skatteverket eller Tullverket, beroende på vad som gäller för varan.

2.    Avgifter från ditt transportföretag

Transportföretaget som hanterar din leverans kan ta ut extra avgifter för hantering och administration. Dessa kostnader varierar beroende på företag och typ av transport. Kontakta ditt transportföretag för att veta mer.

3.    Antidumpningstull

Antidumpningstull är en extra avgift som skyddar företag inom EU. Den används om varor från andra länder säljs till ett väldigt billigt pris och på så sätt riskerar att konkurrera ut EU-företag.

För att se om din vara omfattas av antidumpningstull – sök i Tulltaxan.

Ta del av vår tullchecklista för att säkerställa att du gör alla steg i importprocessen korrekt.

Frågor och svar

Vad är tullar?

Tullar är avgifter som du måste betala när du importerar varor från länder utanför EU. Avgiften kan liknas vid en skatt på varor som förs in i landet och beräknas utifrån varans värde, typ och ursprungsland. Tullar finns för att skydda inhemska företag och skapa rättvisa i handeln.

Hur mycket tull betalar man?

Hur mycket tull du betalar beror på varans typ, värde och ursprungsland. Tullsatsen anges i procent och varierar beroende på varukategorin – till exempel kan kläder ha en tullsats på 12 %, medan vissa elektronikprodukter är tullfria.

När behöver man betala tullavgift?

Du behöver betala en tullavgift när du importerar varor från ett land utanför EU. Om dina varor har ett sammanlagt värde över 1 800 kronor behöver du sannolikt betala tullkostnader.

Kan man slippa tullavgifter?

Ja, du kan slippa tullavgifter i vissa fall. Om varan kommer från ett annat EU-land är den tullfri – tack vare EU:s inre marknad. Frihandelsavtal mellan EU och andra länder kan också ta bort eller sänka tullavgifterna, så länge varorna uppfyller ursprungsreglerna.

Varor med lågt värde (under 1 800 kronor) är ofta tullfria även om de kommer från länder utanför EU. Vissa specifika produkter, som medicinsk utrustning, kan också vara tullfria.

Bertling hjälper dig beräkna din tull!

Bertling strävar alltid efter att göra din importprocess så enkel och trygg som möjligt. Vi ser till att allt går smidigt – så att du kan fokusera på din verksamhet. Bertling är ditt pålitliga val när det gäller att navigera genom regler och avgifter, och vi står alltid redo att hjälpa dig.

Har du frågor kring hur du ska beräkna tull? Kontakta oss, så hjälper vi dig så fort vi kan!

Känner du dig osäker på vilken transportlösning du ska välja? Självklart hjälper vi dig även med det.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

KONTAKTA OSS          våra tjänster         OM OSS